GYIK


Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a 20k?

A 20k egy önkéntes szerveződés. Vállalt missziónk, hogy a választások során őrködjünk a szavazás tisztasága felett. Legyen szó országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati választásokról. 

A legkülönfélébb iparágakban dolgozó, tapasztalt szakemberek vagyunk. Csapatunk tagjai a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntesei.

Vállalt feladatunk a szavazatszámlálás folyamatának teljes támogatása. Ezek:

 • szavazatszámlálók toborzása, képzése,

 • a szavazóköri beosztás és a delegálás folyamatának lebonyolítása,

 • a választás napjának informatikai és egyéb, önkéntesi infrastruktúrájának biztosítása,

 • szükség esetén az esetleges rendellenességek regisztrálásának támogatása és a jogorvoslati folyamat koordinálása.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2022-ben több mint 20 ezer szavazatszámlálót toboroztunk, képeztünk és delegáltunk az ország 10 ezer pontjára!

Kik a szavazatszámlálók és mi a feladatuk?

A választás napján a szavazatszámláló bizottság tagjai végzik a szavazás napjának lebonyolítását és biztosítják annak törvényes felügyeletét. Ennek részeként 

 • azonosítják a szavazókat

 • átadják a szavazólapokat

 • felügyelik a választások tisztaságát

 • jelentik ha szabálytalanságot észlelnek

 • a nap végén ők végzik a szavazatok számlálását

Miért van rám szükség 2024-ben?

Június 9-én egy napon tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben. A listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből. 


Az önkormányzati választáson  arról döntünk, hogy kik vezessék a településünket, kik hozzanak döntést a fontos helyi ügyekben. Még konkrétabban: a polgármestereket és az önkormányzati képviselőtestület tagjait választjuk meg.

Egy ország demokratikus működésének alapja, mondhatni minimuma a választások tisztasága, aminek egyik fontos garanciája a szavazás törvényességének minél szélesebb körű felügyelete a szavazatszámlálás által. 

Ki delegálja a szavazatszámlálókat?

A 20k pártoktól független civil projekt. Minden olyan politikai párttal együttműködünk, amelyek elfogadják a 20k szellemiségét és a civil kontroll szükségességét a választások felügyelete során.

Idén a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nevében delegálunk. Ennek az az oka, hogy az automatizált és központosított az EP és a helyi delegálás jogilag nem lehetséges egyszerre. A 2022-es megoldáshoz hasonló delegálás olyan jelölő szervezetek esetében működhet, amelyek kevés helyen állítanak közös jelölteket, mivel az ő esetükben nem merülnek fel azok a problémák, amelyek a két választás (EP és önkormányzati) fentebb hivatkozott egymást kizáróeltérő delegálási folyamatából fakadnának.

Jelen pillanatban egyelőre azon pártok közül amelyeknél nem vagy csak nagyon kevés helyen merül fel az előbb vázolt konfliktus a helyi és EP delegálás között, csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt keresett meg minket, ezért csak velük van együttműködésünk. De nyitottak vagyunk más pártok megkeresésére is.

Azokat a helyi önkormányzati kampányokat, ahol a jelölő szervezetek együtt akarnak működni a 20k-val, de a sok jelölő szervezet miatt konfliktus lehetséges az EP és helyi szavazatszámláló delegálások között, az alábbi módokon tudjuk közvetlenül segíteni:

 • a 20k által vagy a helyi kampányok által toborzott számláló számára biztosítjuk a képzést,
 • a 20k által toborzott, az adott településen lakcímmel rendelkező jelentkezők számára megküldhetjük a helyi kampány által biztosított regisztrációs linket vagy jelentkezési e-mail címet annak érdekében, hogy a helyi kampánynál jelentkezzenek számlálónak, de a delegálás teljes támogatása és adminisztrációja a helyi kampánycsapatok feladata.
 • ahol a helyi kampány erre nyitott és ezt igényli, a számlálók optimális elosztását is egyeztetjük

Mivel a helyi kampányok számossága nem teszi lehetővé számunkra a proaktív kapcsolatfelvételt, azokkal a helyi kampányokkal van lehetőségünk együttműködni ahonnan aktív megkeresés érkezik hozzánk.

Csak az egyik választáshoz kapcsolódóan szeretnék számolni. Ezt hogyan tehetem meg?

Nincs arra mód, hogy csak az egyik voksoláshoz kapcsolódó számlálásban vegyél részt. Csak úgy jelentkezz, ha mindkettőt vállalod.

Hogyan zajlik a jelentkezési folyamat?

Május 24-ig tudsz jelentkezni, ha számolni szeretnél.

A jelentkezési folyamat indulásáról egy e-mailben értesítünk, amennyiben 2022-ben úgy nyilatkoztál, hogy maradnál a 20k csapat tagja. Ha nem, akkor közvetlenül a honlapunkon is elindíthatod a jelentkezési folyamatot. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Hogyan leszek beosztva?

A szavazókörökbe való beosztás több lépésben fog történni: 

Jelentkezési lap kitöltése

A részletes jelentkezési folyamat során megjelölheted, hogy hol számolnál és esetleg ebben mennyire vagy ebben rugalmas. Ezen információk alapján modellezni fogjuk a szavazóköri beosztásokat.

Beosztás

 • A végső beosztást több körben alakítjuk ki. Ha beosztottunk, erről értesítünk, amelyet jóvá kell majd hagynod.

 • Ha meggondoltad magad, vagy máshol szeretnél inkább számolni az eredetileg megjelölt helyhez képest, akkor ezt tudod felénk jelezni és lesz lehetőséged módosítani.

Hol lehetek szavazatszámláló?

Alapesetben a lakóhelyed szerinti településen belül. Ha 10.000 fő feletti településen laksz, választhatsz, hogy csak a saját területi egyéni választókörödön belül vagy azon kívül is hajlandó vagy számolni. 

Hogyan szavazhatok, ha számolok?

Ha szavazni és számolni is akarsz az alábbiakat tartsd szem előtt.

Az önkormányzati választásokon alapvetően mindenki a hivatalos lakóhelyén szavaz, hiszen a helyi döntéshozókat választjuk meg.  Ha jelenleg nem ott élsz, ahol a hivatalos lakcímed van, akkor a választás napján vagy haza kell utaznod, vagy már jó előre át kell jelentkezned a tartózkodási helyedre. Fontos, hogy bárhol nem szavazhatsz az országban, csak a lakóhelyeden vagy a bejelentett tartózkodási helyeden. Arról, hogy a településeden belül melyik szavazókörbe tartozol és pontosan hol található a szavazóhelyiség, a Nemzeti Választási Iroda küld neked értesítőt levélben. 

Az EP-választáson ugyanabban a lakó- vagy tartózkodási helyed szerinti szavazóhelyiségben adhatod le a szavazatod. Az EP-választáson azonban országos pártlisták lesznek, azaz mindenki ugyanazt a szavazólapot kapja szerte az országban. Így gyakorlatilag bárhova átjelentkezhetsz a lakóhelyedről, nem csak a hivatalos tartózkodási helyedre. Azonban ha nem a hivatalos tartózkodási helyedre jelentkezel át a lakóhelyedről, az önkormányzati választáson nem tudsz szavazni.

Ha mindkét választáson szavazni akarsz, akkor csak a lakóhelyeden vagy a hivatalos tartózkodási helyeden tudod ezt megtenni, és ha a tartózkodási helyeden akarsz szavazni, mindenképpen át kell jelentkezned!

Mi a teendőm, ha nem a lakóhelyemen, hanem a tartózkodási helyemen (ideiglenes lakcím) szeretnék szavazni?

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon választókerületben tartózkodási hellyel rendelkezett és tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. 

A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az Európai Parlament tagjainak választásán.

Az átjelentkezéshez kérelmet kell benyújtani. Az átjelentkezés iránti kérelem a szavazást megelőző 66. naptól kezdve nyújtható be. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon 16 óráig meg kell érkeznie a választási irodához.

Ha nem a saját szavazókörömben leszek számláló, hogyan fogok tudni szavazni?

Ebben az esetben két lehetőséged lesz. Mivel mindenki a saját településén belül számol, az egyik lehetőség, hogy a nap folyamán a szavazatszámláló társaiddal egyeztetve elhagyod a szavazókört, és átmész a saját szavazókörödbe leadni a szavazatodat.

A másik lehetőség, hogy amennyiben a területi egyéni választókörödön belüli beosztást kérsz magadnak a regisztráció során, lehetőséged lesz átkérni a szavazólapjaidat abba a szavazókörbe ahol számolni fogsz. 

Mit kell tennem, ha mindenképpen egy hozzátartozómmal, barátommal vagy ismerősömmel együtt szeretnék lenni szavatszámláló?

Az idei, 2024. évi választásokon sajnos nem tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy párosan jelentkezzetek és vegyetek részt a számláláson. 

Hány jelentkezőre van szükségünk?

Ebben az évben nem célunk, hogy minden választókerületbe szavazatszámlálót küldjünk. Ezt azért nem tudjuk megtenni, mert az önkormányzati választás sajátossága miatt a számlálók alapértelmezésben csak a saját lakóhelyükön szavazhatnak. 

Honnan fogom tudni, hogy pontosan mit kell csinálnom a szavazás napján?

Online - nyolc modulból álló, egyenként pár perces - képzési programot dolgoztunk ki, amely felkészít a szavazatszámlálásra és rövid tesztek segítségével segít ellenőrizni a megszerzett tudásodat. Ez a képzés a szavazatszámlálás technikai területein túl felkészít a választás napján várható különféle helyzetek kezelésére is.
A beosztás során - a 2022. évi számlálói beosztáshoz hasonlóan - mindenképpen előnyt élveznek azok, akik elvégzik a mostani tréningünket is.

Mikor milyen segítséget kaphatok?

Szükség esetén több módon is segítséget kaphatsz majd a számlálóvá válás és a választás napján felmerült kérdések, problémák kezelésében.

 • Igyekszünk a neked küldött leveleinkben és a honlapon minden szükséges információt megadni, ami segít eligazodni a teendőkben, amelyek ahhoz szükségesek, hogy június 9-én szavazatszámláló lehess. 
 • Képzési anyagot készítünk, hogy felvértezzünk azzal a tudással és olyan készségekkel, melyekkel minden helyzetben magabiztosan helyt tudsz állni a szavazás napján.
 • Töltsd le és nyomtasd ki ezt az SZSZB e-learning összefogalót
 • Amennyiben a választás részleteiről, jogi hátteréről szeretnél pontos tájékozatást a választási körzetedre vonatkozó Választási füzeteket nézd át itt: https://www.valasztas.hu/valasztasi-fuzetek
 • Lesz egy választásnapi telefonszám, ahol elérsz minket, ha bármilyen problémád van. Itt tudsz minket hívni: +3618089111 (csak a választás napján)

Ha valamiben nem vagy biztos, írj az ügyfélszolgálatunkra a  

e-mail címre. szavazatszamlalas@20k.hu

Mennyi elfoglaltsággal jár majd a szavazatszámlálás?

Ha jelentkezel, erre vállalkozol:

 • Alaposan felkészülsz a feladatokra.

 • Eskütételen veszel részt a számlálás településén (vagy annak közelében) a választást megelőző héten.

 • A választás napján 5:30-tól a szavazókörben vagy és ott zárod a napot a számlálás végén, akár éjfélkor is.

Igaz, hogy a szavazatszámlálók számára a hétfő szabadnap?

Igen! A szavazatszámlálás nagy figyelmet igénylő, egész napos, hosszú és fárasztó munka. A törvény ezért lehetővé teszi, hogy a választást követő napra, azaz hétfőre szabadnapot vegyen ki a munkavállaló. Ezt az igényét a szavazatszámlálónak a munkahelyén kell jeleznie, és a munkáltatónak kötelező biztosítania azt. A szabadnapot a munkáltató nem a saját költségére biztosítja, hanem azt visszaigényelheti az államtól. Vagyis ez a nap nem a rendes évi szabadságodból kerül levonásra, ez egy plusz nap.

Jár-e tiszteletdíj a munkámért?

Nem, sajnos nem tudunk tiszteletdíjat fizetni, viszont minden szavazatszámláló egy fizetett munkaszüneti napot kap a választás utáni hétfőre, amit a munkáltatójának a normál szabadsága felett ki kell adnia (a Nemzeti Választási Bizottság pedig megtéríti ezt a munkáltatónak). Mindemellett meg nagyon hálásak vagyunk azért, hogy önkéntes munkáddal és saját költségeid finanszírozásával támogatod a missziónkat.