20K22

GYIK


Gyakran ismételt kérdések

Mi az a 20k22?

A 20k22 a Tiszta Választásokért Alapítvány kezdeményezése, mely a kormányváltáson dolgozó pártok és az együttműködő civil szervezetek szavazatszámláló-koordinálását segíti.

Kik a szavazatszámlálók és mi a feladatuk?

A választás napján az ország 3200 településén, több, mint 10 ezer szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjai végzik a szavazás napjának lebonyolítását és biztosítják annak törvényes felügyeletét. Ennek részeként ők azonosítják a szavazókat, majd szavazólapokat adnak nekik és biztosítják, hogy a szavazás titkos, tiszta, a lebonyolítás törvényes legyen. A nap végén ők végzik a szavazatok számlálását

Nem az önkormányzat vagy a választási iroda küldi a szavazatszámlálókat?

A szavazatszámláló bizottságnak vannak választott tagjai, őket az önkormányzat képviselő testülete választja. Rajtuk kívül vannak delegált tagok is: a választáson induló jelöltek vagy szervezetek delegálhatnak két-két tagot a szavazókörök mindegyikébe. A magyar választási rendszer úgy biztosítja a szavazatszámláló bizottság pártatlanságát, hogy a választott tagok elvben semlegesek, a választáson induló ellenérdekelt felek által delegált számlálók pedig egymást kiegyensúlyozzák, és a bizottságon belül a számlálók egymás munkáját is ellenőrzik.

Miért van rám szükség?

Magyarországon a demokratikus választásokat - abból a szempontból, hogy szabadok és tisztességesek lennének - széles körben bírálják. A rendellenességek “sikeréhez” nagyban hozzájárult, hogy a korábbi választások során nem valósult meg a szavazókörök kiegyensúlyozott felügyelete, például 2018-ban a szavazókörök több, mint 40 százalékában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elegendő (vagyis kettő) ellenzéki szavazatszámláló.

A 20k22 küldetése, hogy a 2022 tavaszán zajló parlamenti választások során mind a 10 285 szavazókörökben két delegáltattal legyünk jelen, biztosítva ezzel a választások törvényes lebonyolítását.

Ki delegálja a 20k22 által toborzott szavazatszámlálókat?

A szavazatszámlálókat a közös hatpárti jelölő szervezet delegálja, kezdeményezésünk ennek koordinálásában segít.

Hány jelentkezőre van szükségünk?

Több, mint 20 000 jelentkezőre lesz szükségünk ahhoz, hogy a választás napján valóban ott legyünk 2-2 számlálóval a 10 285 szavazókör mindegyikében. De póttagokra is kell gondolnunk, hiszen előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban személyes okokból kiesik valaki, illetve a beosztások lebonyolítása is úgy optimális, ha rendelkezésre áll egy kritikus tömeg, ami 25-30 ezer embert jelent.

Miből áll a jelentkezési folyamat?

A teljes folyamat körülbelül 10 percet vesz igénybe:

  • az alapadatok és az adatkezelési tájékoztató elfogadása után
  • egy néhány perces tájékoztató videóban bemutatjuk a rád váró feladatot, majd
  • egy részletes jelentkezési lap kitöltésével véglegesítheted regisztrációdat.

A jelentkezésed után e-mailt kapsz tőlünk, aminek segítségével meg kell erősítened e-mail címedet. Vannak jelentkezők, akiktől ezt a megerősítést még várjuk! Ha nem láttad ezt a levelet, keress rá a “noreply@20k.hu” feladóra a leveleid között! Ha így sem találod a levelet, írj nekünk messenger-en.

A videós tájékoztató és a részletes jelentkezés lap kitöltéséről e-mailen értesítünk minden jelentkezőt. Ebben majd megadhatod a szavazatszámlálás helyszínével kapcsolatos preferenciáidat. Ezeken később is változtathatsz majd.

Hol lehetek szavazatszámláló?

Bárhol számolhatsz szavazatot az országban. Sőt! Biztatunk arra, hogy ha teheted, vállald az utazást egy kisebb településre, hiszen a korábbi választások tapasztalatai alapján minél kisebb egy település, annál kevésbé jellemző, hogy elegendő ellenzéki szavazatszámláló van jelen. Tiszta választásra viszont mindenhol szükség van!

A szavazókörökbe való beosztás több lépésben fog történni.

Előregisztráció:

A most zajló “előregisztráció” (20k.hu/jelentkezz) során csupán irányítószámokat kérünk. Ennek NINCS köze a végső beosztáshoz, csupán azt a célt szolgálja, hogy lássuk, az ország melyik részéről vannak, illetve nincsenek jelentkezőink. Minden településről (legyen az a legkisebb is) több, mint kettő jelentkezőre lesz szükségünk ahhoz, hogy az egész országot átfogóan őrködhessünk a választások tisztasága felett (legyenek ezek a jelentkezők helyiek és/vagy máshol lakók).

Regisztrációs folyamat:

A néhány hét múlva induló részletes regisztrációs folyamat során kíváncsiak leszünk mobilitási képességeidre és preferenciáidra. Ennek során akár három helyet is megadhatsz majd, ahol el tudnád tölteni a választást megelőző és az azt követő 2 éjszakát. (Az egyik praktikusan a lakóhelyed, a másik kettő pedig rokonok, barátok, ismerősök, vagy ha kész vagy rá: egy fizetős szálláshely). Azt is megkérdezzük majd, hogy az általad megadott helyektől mekkora távolságra tudnál eljutni a választás hajnalán. Ezen információk alapján modellezni fogjuk a szavazóköri beosztásokat.

Beosztás:

A végső beosztást 2022 elején alakítjuk ki, ehhez további információkat kérünk majd tőled, mely során egyéni kéréseket is teljesíteni próbálunk, amennyiben ez lehetséges (pl. házaspár együtt szeretne számlálni, vagy egy meghatározott választókerületben szeretne valaki számlálni). A fenti modellezés és egyéni kéréseid alapján javaslunk majd szavazóköröket számodra, a beosztást pedig veled együtt véglegesítjük.

Mit tegyek, ha egy adott szavazókörben, vagy egy konkrét országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) szeretnék számlálni?

A jelentkezési folyamat során nem, de a szavazóköri beosztás későbbi időszakában lehetőséged van ilyen és ehhez hasonló kéréseket megjelölni és ezeket igyekszünk teljesíteni is, amennyiben lehetséges (például, ha az általad preferált helyszín még elérhető).

A beosztásokat követően jelezni fogjuk, hogy ha egy helyre többen jelentkeztek, hogy hol van hiány, hol lenne rád inkább nagyobb szükség.

Kifejezetten olyan helyre szeretnék menni, ahol nagy az esélye, hogy nem lesz helyben jelentkező. Honnan tudom majd, hogy melyek ezek a települések?

Többen jelezték, hogy szívesen mennétek oda, ahol kicsi az esélye, hogy helyiek jelentkezzenek szavazatszámlálónak. Ha van erre ötleted, ide célzottan jelentkezhetsz, de tőlünk is kapsz majd tippeket.

Mit kell tennem, ha mindenképpen egy hozzátartozómmal/barátommal /ismerősömmel együtt szeretnék lenni?

A végső beosztáshoz információkat kérünk majd tőled, mely során egyéni kéréseket is teljesíteni próbálunk, amennyiben ez lehetséges (pl. házaspár, barát együtt szeretne számlálni, vagy egy meghatározott választókerületben szeretne valaki számlálni). Az egyéni kéréseid alapján javaslunk majd szavazóköröket számodra, a beosztást pedig veled együtt véglegesítjük.

Mit kell tudnom akkor, ha nagyobb távolságra utazom?

Vedd figyelembe, hogy a szavazatszámlálás helyszínére kétszer kell elutaznod, mert a választás napján kívül az azt megelőző napokban eskütételen is részt kell venned majd ugyanott, általában egy munkanapon. Az is fontos, hogy a választás napján reggel 5.30-kor ott kell lenned a szavazókörnél és a munka akár éjfélig is eltarthat.

Utazási költségtérítést sajnos nem tudunk fizetni. A 20k22 missziójához azzal tudsz hozzájárulni, hogy a nagyon fontos feladatot mellett magad állod költségeidet.

Külföldi szavazókörben is lehetek szavazatszámláló?

A külföldön lévő szavazókörök megfigyelése nem része a kezdeményezésünknek.

Ha nem a saját szavazókörömben leszek számláló, hogyan fogok tudni szavazni?

Bárhol számolhatsz szavazatot az országban, sőt, bíztatunk is erre, hiszen így lehet számlálónk az olyan településeken, ahol kevésbé tudnak (vagy mernek) ellenzéki delegáltnak jelentkezni az érdeklődők. Ahhoz, hogy az “új” településen te magad is szavazni tudj majd (az eredeti, lakcímed szerinti képviselőjelöltre), szavazólapodat “át kell kérned” arra a településre, ahol számolsz majd. (Ezt a folyamatot hívja a jogszabály átjelentkezésnek, de valójában nem jár lakcím váltással, emiatt félrevezető lehet).

Ebben az esetben végül arra az OEVK jelöltre fogsz szavazni, akire a lakóhelyed szerint eredetileg szavaztál volna. Ebben a folyamatban is segítünk.

Honnan fogom tudni, hogy pontosan mit kell csinálnom a szavazás napján?

Online képzési programot dolgoztunk ki, amely felkészít a szavazatszámlálásra és rövid tesztek segítségével segít ellenőrizni a megszerzett tudást. Ennek során a szavazatszámlálás technikai területein túl felkészítünk a választás napján várható különféle helyzetek kezelésére is.

Az online tréning sikeres elvégzését tesztek segítségével mérjük. A képzési program része kommunikációs és helyzet-kezelő tanfolyam is.

Kapok-e majd segítséget?

Szükség esetén a választás napján több módon is segítséget kaphatsz majd a választás során felmerült kérdések, problémák kezelésében.

  • Nem leszel egyedül! Minden szavazókörbe 2-2 delegáltat küldünk, így rövid időre elhagyhatod majd a szavazókört, ha szükséges. A társaddal már előtte megismerkedhetsz.
  • Képzési anyagot készítünk, hogy felvértezzünk tudással és olyan készségekkel, melyekkel minden helyzetben magabiztosan helyt tudsz állni a szavazás napján
  • Facebook csoportokat üzemeltetünk majd, ahol a szavazatszámlálók egymással is tudnak beszélgetni, és bennünket is elérhetsz felmerülő kérdéseiddel
  • Tudástárat, azaz egyfajta kisokost írunk, amely a legfontosabb kérdésekre azonnali választ nyújt

Mennyi elfoglaltsággal jár majd a szavazatszámlálás?

Ha jelentkezel, erre vállalkozol:
Alaposan felkészülsz a feladatokra.

  • Eskütételen veszel részt a számlálás településén (vagy annak közelében) a választást megelőző héten.
  • A választás napján 5:30-tól a szavazókörben vagy és ott zárod a napot a számlálás végén, akár éjfélkor is.

Igaz, hogy a szavazatszámlálók számára a hétfő szabadnap?

Igen! A szavazatszámlálás nagy figyelmet igénylő, egész napos, hosszú és fárasztó munka. A törvény ezért lehetővé teszi, hogy a választást követő napra, azaz hétfőre szabadnapot vegyen ki a munkavállaló. Ezt az igényét a szavazatszámlálónak a munkahelyén kell jeleznie, és a munkáltatónak kötelező biztosítania azt. A szabadnapot a munkáltató nem a saját költségére biztosítja, hanem azt visszaigényelheti az államtól. Vagyis ez a nap nem a rendes évi szabadságodból kerül levonásra, ez egy plusz nap.

Jár-e tiszteletdíj a munkámért?

Nem, sajnos nem tudunk tiszteletdíjat fizetni, viszont minden szavazatszámláló egy fizetett munkaszüneti napot kap a választás utáni hétfőre, amit a munkáltatójának a normál szabadsága felett ki kell adnia (a nemzeti választási bizottság pedig megtéríti ezt a munkáltatónak). Mindemellett meg nagyon hálásak vagyunk, hogy azzal is támogatod a missziónkat, hogy a költségeidet magadnak fizeted.

Tudok valamiben a választásokig is segíteni?

Köszönjük, hogy türelmes vagy és adsz nekünk időt arra, hogy a háttérben dolgozzunk a folyamat még hiányzó láncszemein. Amiben már most segíthetsz: további szavazatszámlálók toborzása. Kérjük oszd meg Facebook oldalunkat, honlapunkat és ha ismersz olyanokat, akik szavazatszámlálóink lehetnek, kérd meg őket, csatlakozzanak. Minden jelentkezőnek örülünk, de mivel a legkisebb településeken lesz a legnehezebb toborozni, ezért minél kisebb településen találsz ismerőst, annál jobb!